CAIXETES DE MÚSICA: CAPSES TOC-TOC

Noemí Duran, mare de dia de la Llar de criança Parauletes d’amor, ens parla de les caixetes de música: capses toc-toc.

Les capses toc-toc és un joc musical basat en cançons tradicionals catalanes i d’altres països del món. A Parauletes d’amor (el meu projecte de llar de criança) ens encanta jugar-hi!!! Cantem cançons relacionades amb objectes sorprenents que s’amaguen dins de capses de diferents formes, materials i colors. Cançons acompanyades de gestos i moviments que compartim els infants i jo.

El dissabte dia 20 de novembre, gràcies a l’Associació Llars de criança i a Barcelona Cuida de l’Ajuntament de Barcelona, que ens va cedir el seu espai, vaig tenir l’oportunitat de mostrar i compartir aquest joc tan especial amb un preciós grup de famílies acompanyades dels seus infants. Moltíssimes gràcies de tot cor!

Vaig arribar al matí ben carregada de caixetes i amb una gran il·lusió. Poc a poc varen anar arribant els infants acompanyats de les seves famílies, vaig viure moments entranyables de retrobaments i també van aflorar petits nervis pel primer contacte amb noves famílies que no coneixia.

Vàrem seure tots en rotllana i la màgia va aparèixer ràpidament. Cadascun dels infants va triar una capsa toc-toc i, una a una, amb paciència, escolta, intuïció, sentit comú, creativitat, sorpresa,… vàrem picar toc-toc sobre la capsa i en obrir-les apareixien diferents objectes que ens donaven la pista per cantar una cançó relacionada. Sovint compartíem el mateix objecte entre els infants i així cantàvem més vegades la mateixa
cançó. L’abella zum, zum (amb una abella dins la capsa); Tic tac (amb un rellotge despertador); Sol, solet (amb un sol de ganxet fet a mà); La lluna, la pruna (amb una lluna de ganxet feta a mà); Pedra, pedreta (amb unes pedretes rodonetes); La caseta (amb una caseta petita de fusta); El gat i el gos; El gall i la gallina; Peix, peixet…, varen ser algunes de les cançons que vàrem cantar. Cançons apreses per tradició oral, que sovint els adults tenim oblidades, però quan tenim fills i filles ens emergeixen de la
memòria o tenim la necessitat de buscar-les.

Vaig sentir una agradable sensació de com que el temps va parar. Es va crear un espai emotiu i musical. Un intercanvi viu entre adults i infants, on ens miràvem, ens sentíem, ens escoltàvem, ens estimàvem i compartíem una vivència única i meravellosa. Les mirades innocents dels infants, les seves reaccions, l’energia que es transmetia.

Les caixetes de música es converteixen en un magnífic vehicle de comunicació i potencien el contacte humà. Els infants aprenen per mimetisme. Amb aquest joc musical els infants aprenen a fixar l’atenció, a concentrar-se, a escoltar, a desxifrar informació, a comprendre el que li diuen. És una forma de joc divertida, bonica i agradable pels infants on es combina la interacció adult-infant i la pròpia creativitat dels infants.

Us animo a crear les vostres pròpies capses toc-toc, és ben senzill, només necessiteu triar una cançó tradicional que us agradi, un objecte relacionat amb la cançó que vulgueu cantar, una caixeta i una actitud sensible, oberta, sentit comú i temps per gaudir amb els vostres infants d’aquest meravellós joc.

T’ha agradat aquest article sobre caixetes de música: capses toc-toc? Deixa’ns un comentari!