Tips tuppers per a famílies

Planifiqueu el menú amb dos dies d’antelació com a mínim, i si és possible, feu una planificació
setmanal.

  • Resultarà més fàcil preparar plats únics que incloguin de quatre a sis grups d’aliments:
    (verdures, farinacis, proteics, oli d’oliva, fruita, lactis).
  • Utilitzeu diferents tècniques de cocció per aportar varietat a la setmana.
  • Completeu el menjar amb amanida, fruita de temporada, pa i aigua . La quantitat de la
    carmanyola s’ha d’adaptar a les necessitats i sensació de fam del nen.
  • Per completar la piràmide nutricional, les racions de carn, peix, ous, fruita, verdures i lactis que
    faltin les haurà de prendre al sopar o durant el cap de setmana.
  • Recordeu també que un bon esmorzar és fonamental per al seu rendiment físic i intel·lectual.
  • Intenta que el contingut de la carmanyola sigui el més apetitós possible: combineu colors i
    gustos diferents .
  • No amaniu les amanides a casa, podeu posar una vinagreta en un pot a part per amanir-ho al moment.

Pautes d’higiene i seguretat
– Assegureu-vos que les carmanyoles són segures.
– Assegureu-vos que les carmanyoles són netes i aptes per a forn microones.
– Renteu-les cada dia amb aigua calenta i sabó.
– A casa, en la preparació de la carmanyola, és important seguir amb cura les quatre
normes bàsiques per garantir la seguretat dels aliments: netejar, separar, coure i refredar.

Consells per a la preparació del menjar

  • Coeu suficientment els aliments, sobretot la carn i el pollastre. Assegureu-vos que els sucs
    de les carns són clars i no rosats. Els sucs clars indiquen que la cocció és completa i s’ha
    assolit una temperatura suficient per matar els microbis.
  • Qualleu bé l’ou de les truites, les quiches i els altres productes elaborats amb ou cru. L’ou
    que queda sense quallar és un medi idoni perquè hi creixin microbis. Eviteu salses
    casolanes a base d’ou cru.
  • Cuineu els aliments amb suficient antelació, per poder-los refredar convenientment. No
    mantingueu els menjars a temperatura ambient més de dues hores.
  • Eviteu les elaboracions de postres casolanes a base de nata, ou i cremes, pel risc de
    contaminació microbià.
  • Refrigereu els menjars, el més aviat possible, dins de les carmanyoles.

Durant el transport

Traieu les carmanyoles del frigorífic en el darrer moment i col·loqueu-les preferiblement en una bossa o porta – carmanyoles isoterma.

Quan els infants tornin a casa, cal rebutjar els aliments o les restes que no s’hagin menjat.