Planifiqueu el menú amb dos dies d’antelació com a mínim, i si és possible, feu una planificació
setmanal.
- Resultarà més fàcil preparar plats únics que incloguin de quatre a sis grups d’aliments:
(verdures, farinacis, proteics, oli d’oliva, fruita, lactis). - Utilitzeu diferents tècniques de cocció per aportar varietat a la setmana.
- Completeu el menjar amb amanida, fruita de temporada, pa i aigua . La quantitat de la
carmanyola s’ha d’adaptar a les necessitats i sensació de fam del nen. - Per completar la piràmide nutricional, les racions de carn, peix, ous, fruita, verdures i lactis que
faltin les haurà de prendre al sopar o durant el cap de setmana. - Recordeu també que un bon esmorzar és fonamental per al seu rendiment físic i intel·lectual.
- Intenta que el contingut de la carmanyola sigui el més apetitós possible: combineu colors i
gustos diferents . - No amaniu les amanides a casa, podeu posar una vinagreta en un pot a part per amanir-ho al moment.
Pautes d’higiene i seguretat
– Assegureu-vos que les carmanyoles són segures.
– Assegureu-vos que les carmanyoles són netes i aptes per a forn microones.
– Renteu-les cada dia amb aigua calenta i sabó.
– A casa, en la preparació de la carmanyola, és important seguir amb cura les quatre
normes bàsiques per garantir la seguretat dels aliments: netejar, separar, coure i refredar.
Consells per a la preparació del menjar
- Coeu suficientment els aliments, sobretot la carn i el pollastre. Assegureu-vos que els sucs
de les carns són clars i no rosats. Els sucs clars indiquen que la cocció és completa i s’ha
assolit una temperatura suficient per matar els microbis. - Qualleu bé l’ou de les truites, les quiches i els altres productes elaborats amb ou cru. L’ou
que queda sense quallar és un medi idoni perquè hi creixin microbis. Eviteu salses
casolanes a base d’ou cru. - Cuineu els aliments amb suficient antelació, per poder-los refredar convenientment. No
mantingueu els menjars a temperatura ambient més de dues hores. - Eviteu les elaboracions de postres casolanes a base de nata, ou i cremes, pel risc de
contaminació microbià. - Refrigereu els menjars, el més aviat possible, dins de les carmanyoles.
Durant el transport
Traieu les carmanyoles del frigorífic en el darrer moment i col·loqueu-les preferiblement en una bossa o porta – carmanyoles isoterma.
Quan els infants tornin a casa, cal rebutjar els aliments o les restes que no s’hagin menjat.