Ens ha sorprès. Aquest virus i les mesures que s’han imposat a tot el país de sobte ens ha deixat bocabadades sense saber com actuar, com comportar-nos… Però a algunes més que a d’altres. El mode frenètic de vida de la majoria de famílies és més difícil de parar: passar de 1.000 a 0 en tant pocs dies pot arribar a ser molt traumàtic. Els dies de confinament, però, per a les famílies que ja fem una vida slow, una vida pausada i atenent a les petites coses quotidianes, segurament ho tenim més fàcil.
Això no vol dir que no patim, que no tinguem pors i que aquesta situació no ens estigui portant al límit. Però segurament, inconscientment i gràcies a la pràctica de ser pares i mares de dia, tinguem més eines que d’altres famílies menys experimentades en el sostenir l’àmbit familiar.
Per aquelles que sou pares i mares de dia, i per als visitants que puguin venir a veure el nostre web, fem un recordatori de les eines que ja teníem per afrontar aquesta crisi confinada?
Som persones expertes en estar a casa! El model de pare i mare de dia és un model que té cura de les criatures en l’àmbit de la pròpia casa. Per tant, tenim cases adaptades als infants que cuidem, que solen oscil·lar les edats entre els 4 mesos i màxim fins als 6 anys. Superfícies toves, mobles segurs, entorns saludables, llum i vida… En aquests dies de confinament us convidem a adaptar els racons de la vostra casa a les vostres criatures: per què no crear un espai de joc nou i tou? Construir un espai d’experimentació o un sorral al jardí? Acondicionar una taula a la cuina per a l’obrador dels més petits de la casa?
Coneixem els ritmes dels infants: els professionals mares i pares de dia sabem molt bé adaptar-nos al ritme de cada infant. És la nostra tasca i el nostre desig. Aquests dies de confinament aquest serà un punt clau per no parar tots bojos! El dia a dia ve marcat sovint per rutines exteriors: la feina, els horaris de les escoles, l’obertura i tancament de comerços… En ple confinament, tot això canvia. I de sobte, tots junts a casa, podem tenir altres necessitats. Nens que s’aixequin més d’hora de l’habitual; criatures que necessitin fer migdiades més sovint; infants sense gana; d’altres amb ganes de menjar a tota hora a causa de l’ansietat o de l’avorriment… Aquests dies haurem d’estar molt atentes a l’escolta de la nostra família: quines necessitats bàsiques tenen els nostres membres familiars? Qui necessita estar acompanyat contínuament? Qui necessita espai de solitud? Oferir una resposta tranquil·la i amorosa a les necessitats de la nostra família serà clau per a una bona convivència.
Aprofitem per re-educar-nos: A Llars de Criança basem la nostra professionalitat en la pedagogia de pioneres i pioners del món de l’educació: Emmi Pliker, Loczy , Maria Montessori, Loris Malaguzzi, Reggio Emilia, Waldorf, Rebecca Wild, Germanes Agazzi, Elionor Goldschmied, Aucouturier, projectes i experiènica de l’educació viva… Que aquest confinament serveixi per tornar-nos a adentrar en les seves idees i refrescar-nos al memòria per a una educació per lliure i valenta! Us deixem algunes lectures gratuïtes d’aquests grans pedagogs/gues per a re-educar-nos a estones mortes:
- Escola Congrés Indians: Articles sobre Educació Viva
- Sprouts: Reggio Emilia Education
- Universitat de Vic: ‘El Mètode Montessori a Catalunya a través de revistes i publicacions periòdiques’
- Web del Maestro CMF: ‘Los mejores libros de la Pedagogía Waldorf’
- Web Familias en Ruta: “Emmi Pikler: los niños necesitan libertad de movimiento”
I vosaltres?
Quins consells ens recomanariu per passar aquests dies de confimanent en família?