I després de l’estiu: amb qui deixaré la meva criatura?

Setembre queda molt lluny… i més amb aquesta pandèmia global que ens té confinades a casa, enganxades a l’actualitat, amb la por al cos i la incertesa instal·lada al rebedor de casa. Però… I després de l’estiu: amb qui deixaré la meva criatura?

Ara tot està aturat. Però mica en mica, i polítics i experts ja en comencen a parlar, la vida tornarà als carrers, hi haurà més activitat més enllà dels serveis essencials i caldrà que totes tornem als llocs de feina -o en busquem de nova- i haurem de deixar les nostres criatures en unes mans, que, com les nostres, ajudin, cuidin i facin els i les nostres petites una mica més grans cada dia.

Amb qui deixaré la meva criatura? Escola bressol? Familiar? Llar?

Estem segures que ja  hi has començat a pensar. Es quedarà la teva criatura amb un familiar? Potser la vols dur a una escola bressol? T’agradaria portar-la a la pública, però et neguiteja la falta de places? Vols un entorn acollidor, familiar, proper i on la comunicació sigui màxima?

El conseller d’Educació va explicar fa uns dies que si les visites de portes obertes no es poden fer de manera presencial, els centres hauran d’augmentar la informació al web. I és que tot va tard: les preinscripcions han quedat ajornades sense data. S’espera que es puguin realitzar a finals de maig.

Davant la manca de portes obertes, des de Llars de criança et volem parlar de l’associació Llars de Criança, i de tots aquells projectes que el conformen amb els seus pares i mares de dia repartits per tota la geografia catalana, i del model en sí de mares i pares de dia.

Amb qui deixaré la meva criatura? Escull un/a mare/pare de dia si…

…t’interessen els referents pedagògics innovadors: les llars de criança són l’espai alternatiu a l’educació tradicional. Busquen l’aprenentatge de les persones petites a través de l’exploració de l’entorn, el moviment i el joc lliure i l’interès de la persona: l’exploració de nous materials, l’experimentació amb les pròpies mans, els jocs amb llums i colors, el contacte directe amb la natura i amb els/les altres integrants del projecte, les cançons, les històries i els contes…  

…vols respectar el ritme de creixement del teu fill o filla: en una llar de criança trobareu una atenció personalitzada a la vostra criatura, que rebrà allò que necessita en cada moment. Les cases familiars que cada mare i pare de dia ofereixen són llars adaptades i preparades perquè els teus fills i filles s’hi sentin còmodes, afavoreixin el moviment i el joc lliure i en gaudeixin al màxim. Són llars que respecten les seves necessitats fisiològiques, sensorials, emocionals, socials i d’autorealització. 

…vols una ràtio petita: la ràtio és el número de nens i nenes que una persona cuidadora té al seu càrrec. A moltes escoles bressol i al cicle infantil de les escoles tradicionals, aquesta ràtio oscil·la entre els 8 i els 27 nens, segons les edats (0-6 anys). Als espais de criança aquesta ràtio és veu notablement reduïda i passa a ser entre 4 i 5 nens per educador/a. 

…vols una comunicació fluida i directa amb els/les educadores de la teva criatura: les i els educadors dels projectes de llars de criança associats amb nosaltres són persones amb formació en l’educació, pedagogia o psicologia, reglada i impartida per nosaltres, que tenen màxim interès en la cura i desenvolupament dels infants. Gràcies als grups reduïts que ofereixen els projectes, poden oferir informació detallada i constant a les famílies sobre el dia a dia dels seus petits i petites. 

Si a totes aquestes condicions hi diries… “Amb qui deixaré la meva criatura? Amb una mare de dia!” Les llars de criança estan fetes per tu. Demana’ns més informació o accedeix a la llar de criança més propera a casa teva. Encara que sigui virtualment, t’ensenyaran el projecte de prop!