Des de l’Associació Llars de Criança hem volgut realitzar una enquesta per a prendre el pols a les nostres famílies involucrades en els projectes: què opinen les famílies de les llars de criança?
Hem recollit l’opinió de 57 mares i pares que han portat els seus infants a projectes de Llars de Criança, Mares i Pares de Dia, per prendre el pols a com és viscuda l’experiència per les famílies i explicar-ho a possibles persones interessades.
L’enquesta es va realitzar durant els mesos d’estiu del 2020 i aquests en són els resultats:
Opinen les famílies usuàries
Les persones que han contestat l’enquesta són, en la seva totalitat, 57 famílies que han contractat els serveis d’una llar de criança o d’una mare o pare de dia.
El 45,6% de les famílies han usat el servei durant 2 anys escolars; el 22,8% durant un any; el 8,8% durant tres anys i el 5,3% durant tres anys o més.
Un servei de boca a orella
La majoria de les famílies van conèixer i confiar en les llars de criança perquè una persona coneguda els n’havia parlat (63,2%). S’ha de recordar que la professió de pares i mares de dia encara no està regulada i això fa que sovint, sigui un treball a l’ombra.
Un servei ple de valors
Els valors que ofereix una llar de criança són molts i tots, són molt apreciats per les diferents famílies. Cada família valora termes diferents entre els que destaquen l’atenció personalitzada (13,8%), la ràtio reduïda (12,3%), el tracte proper (11%) o l’excel·lent actitud de les mares i pares de dia (10,8%).
És accessible a tothom?
Entre els aspectes menys valorats d’una llar de criança hi trobem el preu, 63% de les famílies consideren que n’és l’aspecte més negatiu, seguit dels horaris poc flexibles o de la poca proximitat d’una llar de criança a la casa familiar.
El cost que representa dur una criatura a una llar de criança sovint representa un alt esforç per a les famílies. És per això que des de l’Associació Llars de Criança lluitem de fa temps perquè es reguli la professió i així, podem comptar amb el suport que altres sistemes de cura tenen, com que el servei sigui subvencionable o que les famílies puguin comptar amb diferents ajuts per accedir-hi.
Tot i que som plenament conscients de que els projectes de les llars de criança han de ser viables per a que continuïn, el preu més elevat que una escola bressol els fa menys accessibles a famílies amb menys recursos. Per tant, doncs, us animem a seguir lluitant per a que la tasca de les i els mares i pares de dia s’acabi regulant a Catalunya.
De la mateixa manera, si aquesta regulació existís, des de l’Associació estem convençudes que creixerien els projectes de Llars de criança, el que donaria més servei a les famílies, oferint projectes més pròxims i amb més opcions d’horaris.
Aquesta possible regulació també milloraria la pròpia situació de les professionals, que sovint treballen en la inestabilitat i la precarietat, superant diferents reptes amb les administracions, les veïnes o les propietàries de la seva llar.
Llars de criança, infants feliços
Un dels resultats que més alegria ens ha donat és saber que les famílies consideren que les seves criatures han estat molt felices a les nostres llars: un 59,6% de les famílies ens ha donat un 10, un 24,6% un 9 i un 15,8% un 8. Ningú ha puntuat amb menys d’un 8 sobre la felicitat dels seus infants.
Els pares i mares també es sentien prou a gust deixant les seves criatures a les nostres llars: tots ens han puntuat entre el 6 i el 10, amb un màxim de resultats (53,6%) en el número 10.
És per això que la majoria de persones un 80,7% recomanarien totalment la seva mare/pare de dia d’altres famílies.
Només ànims per continuar formant i construïnt una opció que, per mi, hauria de ser extesa. Seria una transformació social, sens dubte.
Mil gràcies per participar en l’enquesta “què opinen les famílies de les llars de criança?”
Comments are closed.