Nova normalitat? Llars de criança!

Nova normalitat. És ‘el concepte’. Un concepte que ningú sap ben bé què significa. Però on intentem anar-nos aproximant poc a poc. La setmana passada, l’Associació Espanyola de Pediatria publicava una proposta d’obertura gradual d’escoles.

La proposta aconsella una obertura d’escoles i col·legis, de forma gradual i esgraonada, en funció de la situació epidemiològica local i l’edat dels escolars.

Com sabeu, les llars de criança estan orientades a les edats compreses entre els 4 mesos i els 6 anys. Dels 0-3, l’Associació no en parla, però del grup dels 3 als 6, en diu el següent:

Llars d’infants, escoles infantils i educació infantil (3-6 anys) són les àrees on es suposa un major risc de cara a un possible contagi o transmissió del coronavirus degut a la dificultat que presenta complir amb les mesures de distanciament social degut a l’estret contacte entre mestre i alumne. Les llars d’infants-escoles infantils haurien de limitar els grups a un cuidador per cada 5 nens i classe i que les activitats col·lectives com el pati, el menjador o la migdiada, siguin independents en cada grup de 5 nens. Els mestres de les escoles infantils han de disposar de l’adequat equip de protecció en el contacte directe amb cada nen, en les activitats de joc, estimulació, alimentació, canvi de bolquers, etc.

En el cas dels nens entre els 3 i els 5 anys, s’han de seguir recomanacions molt similars a les de les escoles infantils (nombre d’alumnes, menjadors, jocs al pati…) ja que el risc de contagi segueix sent elevat. En aquest període que inclou els dos anys d’educació preescolar, no es recomana l’ús sistemàtic de mascareta ja que és difícil que es pugui complir, però s’extremarà el distanciament social en la mesura del possible.

Llars de criança: un encaix perfecte a la ‘nova normalitat’

Des de Llars de Criança pensem que és obvi com el nostre model de criança s’adapta perfectament a les condicions que l’Associació de Pediatria està recomanant. En aquesta notícia de TVE ho expliquen bé:

Per si encara us queden dubtes… Fem un repàs a perquè una llar de criança és l’opció perfecta per a la criança de criatures fins als 6 anys en la ‘nova normalitat’.

  • La ràtio és molt baixa: 5 o menys nens per educador/a.
  • Com la ràtio és baixa, les mesures higièniques i les distàncies de seguretat es poden seguir amb més facilitat.
  • La criança s’esdevé en una casa particular, seguint la normalitat viscuda fins al moment: l’estar confinat/da a casa.
  • Moltes de les llars de criança ofereixen espais oberts, com jardins, terrasses, horts on poder esbargir-se i fer esport, que ajuda a expel·lir el virus.
  • I a més a més, les llars de criança ofereixen un model basat en el respecte, el moviment lliure i una metodologia educativa basada en referències pedagògiques innovadores.

Si vols conèixer més els projectes concrets associats a Llars de Criança, fes-hi un cop d’ull!